holder

 

KAPKAR / SDR-3P
pedestrian bridge
Basisschool De Ruimte, Sonniuspark, Son en Breugel, NL

cortenstaal, eikenhout / corten steel, Oak wood

Tijdens de totstandkoming van lagere school De Ruimte ontstond bij de gemeente Son en Breugel en de ontwerper van de school En-En Architecten de wens om een voetbrug aan het ontwerp van de school toe te voegen die de school zou verbinden met de naastliggende brink. Ook werd besloten deze invulling niet door de architect te laten ontwerpen maar er een kunstenaar bij te betrekken in het kader van een opdracht openbare ruimte. De school heeft bewust geen eigen schoolplein en heeft nadrukkelijk de wens om de kinderen te laten spelen in de openbare ruimte van het park. Hiervoor is het nodig dat de kinderen veilig kunnen oversteken van de eerste verdieping van de school naar het park. Het drukke fietspad dat voor de school langs gaat wordt op deze manier gekruist. Tevens was het idee om deze brug deel te laten zijn van de openbaar ruimte zodat ook de buurt gebruik kan maken van deze verhoogde ontmoetingsplek.

In plaats van een gebruikelijke lineaire brug te maken heb ik een driepoot ontworpen. Door het opsplitsen van de constructie ontstaat er extra ruimte in het hart van de brug voor sta- en zitgelegenheid. Dit doet dienst als wacht- en ontmoetingsplekken voor de ingang van de school. Het is een fijne pleinruimte tussen de school en de brink met goed uitzicht. Op natuurlijke wijze biedt de brug ruimte voor allerlei activiteiten, zoals voordrachten en samenkomsten van de school en buurt. De expressieve verschijning van de brug valt op in de omgeving. De stoere dragende constructie is vervaardigd van cortenstaal en heeft een vrije overspanning van 13 meter. Het brugdek, de borstweringen en de centrale bank zijn gemaakt van ruw eikenhout. De opmerkelijke vormgeving heeft een sterke aantrekkingskracht en nodigt uit om te betreden en op te spelen.

Dank aan: Gemeente Son en Breugel, Stichting Platoo, School De Ruimte, EN/EN architecten, Koos Schaart, Archimedes Bouwadvies Eindhoven, Helldörfer Staalbedrijf Arnhem, Koen van Oort, Jersy, BKKC Tilburg.

Construction Model