holder

 

KAPKAR/ TAW-BW-5860 Archined winnaar Hout Architectuurprijs 2006

Op 8 maart werd de Houtprijs 2006 toegekend. De Houtarchitectuurprijs ging naar Studio Frank Havermans uit Heeswijk met een atelierwoning te Vught.

De Houtarchitectuurprijs wordt toegekend aan bouwprojecten die de toepassingsmogelijkheden en eigenschappen van hout optimaal tot hun recht laten komen – beoordeeld op esthetiek en functionaliteit in ontwerp, constructie, uitvoering en detaillering.

De jury bestond uit: voorzitter Aaron Betsky, directeur Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam, hoofddocent Jan-Willem van de Kuilen, TU Delft, faculteit Civiele Techniek, Rudy Uytenhaak, directeur Architectenburo Ir. Rudy Uytenhaak te Amsterdam, en Kees de Vries, hoofdredacteur Het Houtblad. Als secretaris fungeerde Arie Mooiman, hoofd Technische afdeling Centrum Hout.

1e Prijs: Kapkar/TAW-BW-5860: Atelierwoning in gastatelier Vught, door Studio Frank Havermans Heeswijk.

In de woorden van juryvoorzitter Aaron Betsky was dit het meest verrassende project onder de inzendingen. Met relatief goedkoop materiaal is een juweel gemaakt. Hoe de schuur is verbouwd en ingericht met een atelierwoning, geeft het geheel nieuw leven en een totaal ander karakter. De combinatie van ruimtelijke werking, constructie en meubilair is mooi en juist het ruwe hout is aantrekkelijk gemaakt. De variëteit van de ruimte is schitterend, de tegenstelling tussen oude gedeelte en atelierwoning roept, als twee accupolen, veel spanning op. Er is veel aandacht aan de fraaie detaillering besteed. Duidelijk is dat architectuur en beeldende kunst zeer dicht met elkaar verweven (kunnen) zijn.

Link naar het artikel op Archined