holder

photo René de Wit

 

KAPKAR/SE-D2E
office
Pop Podium De Effenaar, Eindhoven, NL

commissioned by Sandor Naus, MVRDV, Anthony Kleinepier & Bob Copray

interior by Anthony Kleinepier, Bob Copray and Frank Havermans

The whole interior is nominated for the LAI Interiorprize 2006

KAPKAR/SE-D2E office is made for the new De Effenaar pop podium building in Eindhoven. The building was designed by MVRDV architects. I was asked to design the interior of the secretarial office on the lower floor. This small space is located between the main entrance and the café-restaurant. There is always someone in this room, answering the telephone, selling tickets during the day, handling the post and performing reception duties. It is also the place where the security guards watch the security screens in the evening. In short, it is a kind of operational centre for a range of services at De Effenaar. The space is fairly small for all these functions. One difficulty I encountered when designing the interior was that th building had yet to be constructed; changes were constantly made during the design process, particularly to the technical installations. This became a starting point for my own design. I decided not to place the cupboard space against the walls, as is usual, but in the centre of the room, to avoid any friction during the building process. The front of the cupboard extends into a kind of lowered ceiling, beneath which the secretary/receptionist sits. This provides a sense of security. The counter extends around the wall, creating extra storage. At the front of the counter is a closable flap which serves as the entrance to the space.The dimensions of this furniture object make the small area seem much larger than it actually is, seemingly ‘stretching’ the space.

—- NL

Ruimte/meubel KAPKAR/SE-D2E is gemaakt voor het nieuwe gebouw van poppodium de Effenaar in Eindhoven. Dit gebouw is ontworpen door MVRDV architecten. Mij werd gevraagd het interieur voor het secretariaat op de benedenverdieping te ontwerpen. Deze kleine ruimte bevindt zich tussen de hoofdingang en het café-restaurant van de Effenaar. In deze ruimte is altijd iemand aanwezig: hier wordt de telefoon opgenomen, overdag worden er kaartjes verkocht, post wordt bezorgd, mensen melden zich hier en worden verder het gebouw ingestuurd. Ook is het de plek waar ’s avonds de beveiliging huist en waar de beveiligingsschermen hangen. Kortom, een soort van facilitair besturingscentrum van de Effenaar. De ruimte is voor al deze functies vrij klein. Een moeilijkheid bij het ontwerpen was dat het gebouw nog niet gebouwd was en dat er gedurende het ontwerpproces constant veranderingen waren, vooral in de installaties. Dit is een ontwerpuitgangspunt geworden. Ik heb besloten om de kastruimte niet zoals gebruikelijk tegen de wanden te plaatsen; om frictie in het bouwproces te vermijden heb ik de kasten midden in de ruimte geplaatst. De voorkant van de kast loopt uit in een soort verlaagd plafond, waaronder de secretaresse zit. Dit geeft geborgenheid. De balie loopt via de zijkanten over tegen de wand, als extra opslagruimte. Aan de voorkant van de balie zit een afsluitbare klep die als ingang dient. Door zijn omvang doet dit meubel de kleine ruimte veel groter lijken dan ze in werkelijkheid is. Hij rekt de ruimte als het ware op.

photo René de Wit

photo René de Wit

Construction Model

model KAPKAR/ SE-D2E office

model KAPKAR/ SE-D2E office