holder

Bright

 

KAPKAR / DPF-4B op Bright
20-02-2020

De Nederlandse architect Frank Havermans bouwt het futuristische object KAPKAR / DPF-4B in de Chinese metropool Shenzhen.

Het oranje gekleurde futuristische object KAPKAR / DPF-4B wordt gebruikt als een speelattractie, zitplek, klimrek, podium en selfiespot. Kunstenaar Frank Havermans bouwde het als ontmoetingsplek voor de Shenzhen Bi-City Biennale for Urbanism\Architecture. Leuk en nuttig, want Nederlandse stedenbouwkunde staat hoog aangeschreven en is een exportproduct.

Het oranje gekleurde futuristische object KAPKAR/ DPF-4B wordt gebruikt als een speelattractie, zitplek, klimrek, podium en selfiespot. Kunstenaar Frank Havermans bouwde het als ontmoetingsplek voor de Shenzhen Bi-City Biennale for Urbanism\Architecture. Leuk en nuttig, want Nederlandse stedenbouwkunde staat hoog aangeschreven en is een exportproduct.

De plek waar de ontmoetingsplek te vinden is, is in Shenzhen in China. De wijk Dapeng in deze pas veertig jaar oude moderne miljoenenstad heeft een een (militaire) geschiedenis van ruim zeshonderd jaar. “Dit bewustzijn zou veel meer deel moeten uitmaken van de culturele identiteit van deze technologische metropool,” verklaart Havermans. Hij vat Dapeng op als een ankerpunt in het historische bewustzijn van Shenzhen en heeft daarom in zijn KAPKAR / DPF-4B locatiespecifieke elementen als uitgangspunt genomen. De oranje kleur refereert aan de werkkleding van de schoonmakers in Dapeng.

Lokale bouwelementen die herkenbaar zijn: de steunberen van de graanschuur, de gestapelde en repeterende houten constructies, de penverbindingen en de flauwe hellende puntdaken die overal in Dapeng te zien zijn. Met die vier traditionele elementen heeft Havermans een futuristisch ogend object gebouwd.

De Biennale loopt nog tot 29 maart. Dichter bij huis zijn vergelijkbare objecten uit de familie Kapkar te zien, bijvoorbeeld op station Sloterdijk, in Drachten en in Nijmegen.

Bright, Ingeborg van Lieshout

_______________________________

Bright is vol van vernieuwing. Altijd op zoek naar het vernuft in digitale technologie, design en style. Naar de gamechangers en de eye-openers.