holder

render by Jaap Janssen

 

KAPKAR / A7-29 X FT
new city gate
Drachten

Kunstproject Bestemming Drachten

opdrachtgever: TAAK, gemeente Smallingerland

uitvoering 2019

De Gemeente Smallingerland werkt momenteel aan de ontwikkeling van een ambitieus plan. In de vier windrichtingen, bij de belangrijkste toegangswegen naar de stad, komen eigentijdse stadsmarkeringen. Gedurende twee jaar wordt in co-creatie met de stad gewerkt aan tijdelijke èn permanente state of the art kunstwerken die Drachten een nieuw aanzien zullen geven.

Bestemming Drachten - Zuid

Het kunstwerk dat Frank Havermans voorstelt voor de locatie aan de zuidkant van Drachten, bij afslag 29 van de A7, zal in het weidse landschap zeker de aandacht trekken. Het object dat verschijnt aan de horizon lijkt net te zijn geland maar zou ook zo weer kunnen vertrekken. De stalen constructie doet denken aan een ruimteschip of een kraan, maar ook aan een stadspoort. De beweging die de voorbijganger in KAPKAR / A7-29 X FT denkt waar te nemen klopt: het kunstwerk reageert op het ritme van het verkeer. Het ‘vliegbootachtige’ element bovenin beweegt langzaam omlaag wanneer het rustig is op de weg. Neemt de verkeersdrukte toe, dan stijgt het.

Bij de ontwikkeling van het concept nam Frank Havermans reizen als uitgangspunt. Vaak wordt reizen ervaren als ongemak en is het doel om zo snel mogelijk op de plek van bestemming te komen. Havermans onderzoekt echter de reis zelf, het onderweg zijn. De verwondering over al die gehaaste medereizigers: waar komen ze vandaan en waar gaan ze naar toe? Maar ook, het verschil in tijd die de langzame reiziger, de wandelaar of fietser ervaart, ten opzichte van degene die rijdt of vliegt. Het kunstwerk wordt geplaatst op de zijwanden van de fietstunnel die onder de A7 ligt. Precies op een punt in het landschap waar wandelaar, fietser en automobilist elkaar kruisen. Op deze plek krijgt het kunstwerk ook de functie van een stadspoort die stad en land op bijzondere wijze met elkaar verbindt.

Voor de technische realisatie van KAPKAR / A7-29 X FT kijkt Havermans naar technieken uit de traditionele scheepsbouw. Niet voor niets verwijst het ontwerp naar een portaalkraan van een scheepswerf. De verbondenheid van de Friezen met water en scheepsbouw is historisch en de scheepswerf van Drachten stond aan de basis van de industrie in deze streek. Bij de realisatie van het ontwerp wil Havermans dan ook zoveel mogelijk samenwerken met het lokale bedrijfsleven.

render by Jaap Janssen

render by Jaap Janssen

render by Jaap Janssen

Construction Model

model Studio Frank Havermans

model Studio Frank Havermans