holder

photo by Dirk Kreijkamp

 

6 minutes, premium parking rate
architectural construction
Stadspark, Oosterhout, NL

In the centre of Oosterhout is a small municipal park. Once a larger ‘music garden’, it was bought many years ago by the Oosterhout local authority to build a car park for customers of the small shops at the local shopping centre. Two large sections had been hived off and transformed into parking premises when an action group managed to save the remaining part. Such oases of calm in the inner city are extremely important in the urban fabric, but are always under pressure from commercial interests.

6 Minuten, hoog tarief [6 minutes, premium parking rate] is an installation that makes a stand against what is happening to these kinds of special places as they are forced to yield to commercial goals. I placed the construction in a marginal area of the park, used for storage, and removed the gate, thereby affording access to this area for the duration of the project. The installation is supported by the gate piers. It is possible to pass under the installation to enter and climb it from the back, for a view over the park. The interior is painted entirely in the same blue used for Dutch traffic signs; from the front it resembles a blank traffic sign that sucks up the entire park.

________

In het centrum van Oosterhout bevindt zich een klein stadspark. Dit park, een voormalige ‘muziektuin’, is jaren geleden aangekocht door de gemeente Oosterhout voor de aanleg van een parkeerterrein ten behoeve van de bereikbaarheid van de plaatselijke middenstand in het winkelcentrum. Nadat voor dit doel twee grote stukken waren geconfisqueerd en getransformeerd tot parkeerterrein, is dankzij een actiegroep het huidige gedeelte over. Dit soort rustige plekken in binnensteden is zeer belangrijk in het stedelijk weefsel, maar staat altijd onder druk van commerciële belangen.

6 Minuten, hoog tarief is een installatie die stelling neemt tegen de gang van zaken rond dit soort bijzondere plekken in de stad die moeten wijken voor commerciële doeleinden. De constructie heb ik geplaatst in een rest/opslagruimte van het park. De poort die toegang geeft tot de ruimte heb ik voor dit project verwijderd. De installatie rust op de penanten van de poort en leunt hier als het ware op. Als je onder de installatie door loopt, kan ze via de achterkant worden betreden en beklommen, waardoor men uitzicht over het park heeft. De binnenkant is geheel verkeersblauw geschilderd en lijkt vanaf het park op een leeg verkeersbord dat het hele park opzuigt.

photo by Dirk Kreijkamp

photo by Dirk Kreijkamp

photo by Dirk Kreijkamp

photo by Dirk Kreijkamp